top of page

Automatisering op de arbeidsmarkt: hoe bereid je jezelf hierop voor

Wellicht heb je het al opgemerkt: in het bedrijfsleven wordt er steeds vaker geëxperimenteerd met artificiële intelligentie en robotica. De afgelopen maanden hebben we gezien hoe de OpenAI-software ChatGPT en DALL-E hun intrede deden in de wereld. Goldman Sachs beweert dat automatisering innovatie creëert en nieuwe soorten banen oplevert. Maar wat betekent dit voor de toekomst van werkgelegenheid en hoe kunnen werkgevers en werknemers zich hier het best op voorbereiden? Lees alles hierover in onze blog.
Wat is de impact?

De automatisering van werk is een complex fenomeen. Hoewel technologische vooruitgang op korte termijn kan leiden tot aanzienlijke verschuivingen in de werkgelegenheid, kunnen deze technologieën op lange termijn ook nieuwe banen creëren. Het is verleidelijk om enthousiast te worden over fascinerende ontwikkelingen zoals zelfrijdende auto’s en pakket bezorgende drones, maar we moeten ons ervan bewust zijn dat deze robots eigenlijk banen van mensen overnemen. Een recent rapport van het World Economic Forum laat zien dat de komende vijf jaar ongeveer 25% van de banen negatief zal worden beïnvloed. Dit kan zorgen oproepen bij werknemers die hun baan bedreigd zien worden.


Werkgevers zullen mogelijk machines inzetten om goedkopere repetitieve taken uit te voeren, wat kan leiden tot ontslagen. Anderzijds kan van werknemers worden verwacht dat zij bijscholingscursussen volgen om hand-in-hand te leren werken met deze nieuwe technologieën.


Het WEF voorspelt een “nieuw tijdperk van turbulentie”, aangezien veel werknemers niet over de vereiste vaardigheden zullen beschikken om de veranderingen bij te houden. Mensen met een technologische, gegevensanalytische of cyberbeveiligingsachtergrond zullen in de nieuwe omgeving profiteren. HR-managers en operationele managers moeten samenwerken om de HR-processen te verbeteren, omdat iedereen een ander toekomstperspectief heeft.


Robotproof

Taken die routinematig en fysiek van aard zijn, zoals het bedienen van machines en administratieve taken, worden momenteel bedreigd door automatisering. Er is echter reden voor paniek. Hoewel slechts 5% van alle beroepen volledig geautomatiseerd kan worden, kunnen werknemers in deze functies nog steeds andere taken uitvoeren. De meeste routinematige taken vereisen nog steeds menselijke interventie.


De World Economic Forum-studie heeft meer dan 800 bedrijven in 45 landen onderzocht, die samen 11,3 miljoen werknemers in dienst hebben. Werkgevers wereldwijd verwachten tegen 2027 69 miljoen nieuwe banen te creëren en 83 miljoen banen te schrappen, wat neerkomt op een nettoverlies van 14 miljoen functies.


Kantoorpersoneel zal naar verwachting het zwaarst getroffen worden door de snelle veranderingen. Ongeveer 26 miljoen banen in administratieve functies zullen worden geschrapt als gevolg van automatisering. Opvallend is echter dat sociale en creatieve beroepen veel meer bestand zijn tegen deze automatisering. Denk hierbij aan beroepen in de zorg of het onderwijs. Ook leidinggevende functies, fotografen en ontwerpers hoeven zich voorlopig weinig zorgen te maken.

Wees voorbereid

Hoewel er geen enkele oplossing is die 100% garantie biedt op voorbereiding op de toekomst, is één ding zeker: levenslang leren wordt de nieuwe norm. De opkomst van robots kan niet worden genegeerd.


Het is van groot belang om te investeren in zowel harde vaardigheden door middel van om- of bijscholing, als in soft skills zoals sociaal-emotionele competenties en communicatieve vaardigheden. Op deze manier blijf je op de hoogte van de veranderingen op de arbeidsmarkt en ben je klaar om de uitdagingen van de toekomst aan te gaan.

Verder is het van cruciaal belang dat de HR-afdeling een duidelijk beeld heeft van de impact van technologische ontwikkelingen op het personeel van de organisatie op korte termijn, bijvoorbeeld in de komende twee jaar.


Als werkgever is het jouw verantwoordelijkheid om je werknemers te begeleiden en te ondersteunen bij het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden die nodig zijn binnen jouw onderneming. Investeringen in de ontwikkeling van je eigen werknemers zullen zich snel terugbetalen in de groei van jouw bedrijf.


Door vandaag te investeren in de ontwikkeling van werknemers, zorg je ervoor dat je bedrijf klaar is voor de technologische revolutie van morgen. Zo kan je proactief inspelen op veranderingen en voorspellingen. Wees niet bang voor verandering, maar omarm het en zorg dat jouw bedrijf er sterker uitkomt.


Commentaires


bottom of page