top of page

Begeleid je hiring manager bij een aanwervingsprocedure

Vaak zien we dat klanten bij ons terechtkomen met een lijstje specifieke vereisten die een kandidaat voor hen moet hebben. Natuurlijk is dit prima. Alleen blijkt, wanneer ze een aantal kandidaten over de vloer krijgen, dat de werkgever toch net naar iets anders op zoek is. Als recruiter is het heel belangrijk om de juiste vragen te stellen. De beslissingsnemer is namelijk niet altijd een recruiting expert. Hoe kan je ze in dit proces begeleiden? Dat lees je allemaal in deze blog.
De duur van een aanwervingsprocedure

Een aanwerving is geen proces van korte duur. Sterker nog. Uit een onderzoek van LinkedIn blijkt dat in België maar liefst 3 maanden zit tussen de eerste sollicitatie en de eerste werkdag van een nieuwe werknemer. Een werkgever wil natuurlijk dat zijn vacature snel ingevuld is. Neem echter je tijd om goed na te denken over het uitschrijven van een interessante vacature. Bepaal ook op voorhand hoelang je de vacature open gaat zetten om sollicitaties te ontvangen. Wat gaan de volgende stappen zijn na een eerste geslaagde sollicitatiegesprek? Bespreek dit op voorhand, zodat de werkgever op de hoogte is van het complete proces.


Probeer vooroordelen weg te houden

Een andere tip die we kunnen meegeven, is om vooroordelen zoveel mogelijk uit te sluiten. Ook in je uitgeschreven vacature. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ‘Minimaal X aantal jaren ervaring’. Ervaring is een vereiste die we al te vaak zien terugkomen in vacatures. Het is echter geen kwalificatie om aan te tonen dat kandidaat 1 beter is dan kandidaat 2. Om vooroordelen uit te sluiten, lees en herschrijf je best een aantal keren de uitgeschreven vacature.Een goede uitgeschreven vacature

Zoals eerder aangehaald is het dus belangrijk om goed na te denken over jouw uitgeschreven vacature. Het uitschrijven van een goede vacature kan soms wel enkele dagen duren. Laat hem door verschillende teamleden nalezen en ga niet meteen uit van een eerste versie. Stel een vacature ook altijd tactisch op zodat je jouw kandidaten optimaal kan overtuigen. Zet leuke extra’s in de verf, vertel wat je als bedrijf te bieden hebt en wat jou onderscheidt van concullega’s,…
Het belang van een eerste sollicitatiegesprek

Een sollicitatiegesprek is de eerste indruk die een sollicitant meekrijgt van jouw onderneming. We moeten je dus niet vertellen hoe essentieel het is dat zo een sollicitatiegesprek vlot verloopt. Niet alleen hoe je jou en je team voorstelt, maar ook welke vragen je stelt kunnen een duidelijk beeld scheppen over de bedrijfscultuur. Een goede recruiter stelt de sollicitant op zijn gemak, toont de warmte van het bedrijf en stelt niet alleen werkgerelateerde vragen. Toon interesse en luister naar wat de kandidaat te vertellen heeft.


Zoals je dus wel merkt, is het aanwerven van een goede kandidaat niet in een vingerknip gebeurd. Maak op voorhand duidelijke afspraken met zowel je team, de kandidaat als de beslissingsnemer. Want goede afspraken maken goede vrienden!
Comments


bottom of page