top of page

Het belang van follow-up na een sollicitatiegesprek

Als je solliciteert voor een job, sta je vaak tegenover talloze andere kandidaten. Werkgevers kunnen soms overweldigd worden door tientallen sollicitaties voor slechts één vacature. In zo een competitieve omgeving is het cruciaal om op te vallen. Een slimme manier om dit te doen is door een follow-up te sturen na je sollicitatiegesprek. Maar was is nu juist een follow-up en waarom is het zo belangrijk?
Wat is een follow-up?

De sollicitatieprocedure stopt niet bij het moment waarop je de deur achter je dichttrekt. Het meest cruciale deel komt pas daarna: de werkgever moet beslissen of jij de juiste persoon bent voor de functie. Op dat moment kan een follow-up van onschatbare waarde zijn.


Een follow-up houdt in dat je na je sollicitatie op eigen initiatief contact opneemt met de werkgever of recruiter. Dit kan door middel van een bedankmail voor het prettige sollicitatiegesprek, of door te informeren naar de stand van zaken in het sollicitatieproces.


Helaas vergeten veel sollicitanten deze belangrijke stap, terwijl het juist een uitstekende manier is om jezelf te onderscheiden. Een goede follow-up kan namelijk een blijvende, positieve indruk achterlaten bij de werkgever. Het is een manier om te laten zien dat je geïnteresseerd bent in de functie en het bedrijf. En het toont aan dat je proactief en toegewijd bent.


Vergeet dus niet om een follow-up te sturen na je sollicitatiegesprek. Het kan het verschil maken tussen aangenomen worden of niet. Het laat zien dat je serieus bent over de functie en helpt je om je te onderscheiden van andere kandidaten.


Hoe doe je aan een goede follow-up?

Er zijn verschillende manieren om een follow-up te doen, zoals telefoneren of langsgaan, maar ook door het sturen van een e-mail of een LinkedIn-bericht. Het belangrijkste is dat je weer opvalt bij de werkgever en een nieuwe kans krijgt om te laten zien waarom jij de beste kandidaat bent.


Of je nu kiest voor een persoonlijk bezoek, een telefoongesprek, een e-mail of een bericht op LinkedIn, het gaat erom dat je laat zien dat je nog steeds geïnteresseerd bent in de functie en het bedrijf. Dit kan bijvoorbeeld door het benadrukken van jouw unieke kwalificaties en hoe deze aansluiten bij de vacature.


Het doel van een follow-up is om op een beleefde manier top-of-mind te blijven bij de werkgever en opnieuw de aandacht te vestigen op jouw potentieel om waarde toe te voegen aan het bedrijf.


Onthoud dat een follow-up een effectieve manier is om de kans op een uitnodiging voor een tweede gesprek of zelfs een aanbod te vergroten. Maak er dus gebruik van en laat zien dat je de juiste persoon bent voor de job!

Waarom is een follow-up belangrijk?

We zetten de voordelen van een follow-up nog eens graag een keertje voor jou op een rijtje:


1. Het toont interesse en betrokkenheid: door een follow-up te doen, laat je zien dat je echt geïnteresseerd bent in de functie en het bedrijf. Dit toont aan dat je proactief en betrokken bent, wat een positieve indruk achterlaat bij de werkgever.


2. Het onderscheidt je van andere kandidaten: werkgevers ontvangen vaak veel sollicitaties en onthouden niet altijd alle kandidaten. Door een follow-up te doen, kan je opnieuw opvallen en jezelf onderscheiden van andere sollicitanten.


3. Het creëert de mogelijkheid om jouw kwalificaties te benadrukken: een follow-up biedt een kans om jouw kwalificaties te benadrukken en te laten zien hoe deze aansluiten bij de functie en het bedrijf. Dit helpt de werkgever om beter te begrijpen waarom jij de juiste persoon bent voor de job.


4. Het versterkt de relatie met de werkgever: een follow-up legt ook de basis voor een goede werkrelatie. Door op een beleefde en professionele manier contact te houden met de werkgever, versterk je de relatie versterken en in de toekomst mogelijk nieuwe kansen creëren.


Een follow-up helpt om jouw kansen op een job te vergroten en legt de basis voor een goede werkrelatie. Het is daarom een belangrijk onderdeel van het sollicitatieproces dat niet over het hoofd mag worden gezien.Comments


bottom of page