top of page

Labour hoarding is de nieuwste trend in de bedrijfswereld

Vroeger was het zo dat bedrijven veel ontslagen doorvoerden in tijden van economische crisis. Dat is tegenwoordig 180° gedraaid. De nieuwste trend is om aan ‘labour hoarding’ te doen. In deze blog leggen we je uit wat dit fenomeen betekent en waarom het misschien wel een goed idee is voor jouw onderneming.



Wat is labour hoarding?

Labour hoarding betekent dat je werknemers in dienst houdt op een moment dat je ze normaal gesproken zou ontslaan. Dit kan bijvoorbeeld tijdens een recessie zijn of wanneer de winst daalt. Bij labour hoarding zijn er dus te veel werknemers voor de hoeveelheid werk. Dit fenomeen kan ervoor zorgen dat een recessie minder pijnlijk is voor een bedrijf dan normaal. Misschien heb je het zelf ook al gemerkt, maar voorzichtige ontslagen vallen vaak duurder uit dan (op dat moment) overbodige werknemers vasthouden.


Wijdverspreide ontslagen tijdens een recessie kunnen leiden tot een nieuw tekort aan talent - en meer geld voor het werven, opleiden en opnieuw opbouwen wanneer de economie heropleeft. Ook kunnen wijdverspreide ontslagen nadelige gevolgen hebben voor jouw bedrijf in de toekomst. Het geeft namelijk geen professionele indruk als je een werknemer ontslaat die je 6 maanden later terug in dienst wil nemen.


Hieronder lees je vier goede redenen om dit toe te passen in jouw organisatie.


1. Kandidaten werven wordt moeilijker

Tijdens een recessie wisselen minder mensen van baan. De meeste werknemers zijn immers niet zo bereid om in onzekere economische tijden op zoek te gaan naar daar waar het gras groener is. [M|C1] Als je als bedrijf dus nieuwe werknemers wil aannemen, zal je harder moeten zoeken omdat de talent pool verkleint. Daarnaast zal je de mogelijke kandidaten ook harder moeten overtuigen om toch te solliciteren voor een nieuwe baan. Dat alles zorgt ervoor dat jouw wervingsinspanningen moeilijker én duurder zullen uitkomen.

2. De beste kandidaten komen vaak van binnenuit

Werving is slechts een deel van de oplossing. Recruiters zullen ook intern op zoek moeten gaan naar talent dat nieuwe rollen op zich kan nemen. Ook de financiële kant is hier in jouw voordeel. Uit het rapport Workplace Learning van LinkedIn uit 2022 blijkt dat 79% van de Learning & Development professionals zegt dat het minder duur is om huidige werknemers bij te scholen of hen de vaardigheden en training te geven die ze nodig hebben voor een andere functie, dan om nieuwe aan te nemen.


3. Bijscholing en herscholing wordt belangrijker

Uiteraard moet je ervoor zorgen dat werknemers in jouw organisatie goed zijn opgeleid en beschikken over de juiste vaardigheden. Een intern mobiliteitsprogramma kan helpen om werknemers de opleiding en begeleiding te geven die ze nodig hebben om hun vaardigheden te verbeteren en nieuwe posities te bekleden. Een cultuur van talentontwikkeling moet op alle niveaus van de organisatie bestaan en niet alleen wanneer er een tekort aan talent is.


Bovendien blijkt dat bedrijven die van binnenuit promoveren en een hoge interne mobiliteit hebben, ook een hogere retentiegraad hebben. Werknemers blijven bijna twee keer zo lang bij organisaties met een hoge interne mobiliteit als bij organisaties met een lage interne mobiliteit.


Volgens het Global Talent Trends rapport van LinkedIn is de kans dat een werknemer na twee jaar bij hetzelfde bedrijf blijft 75% als hij een interne overstap heeft gemaakt, tegenover slechts 56% als hij dat niet deed. Daar komt nog bij dat werknemers die vinden dat hun vaardigheden niet worden gewaardeerd door hun werkgever 10 keer meer kans hebben om een nieuwe baan te zoeken.


4. Talentontwikkeling geeft externe werving een impuls

Recruiters die moeten vissen naar talent in een kleine vijver kunnen de bedrijven onderscheiden door te wijzen op de leer- en ontwikkelingsinspanningen die ze aanbieden. Sollicitanten willen werken bij organisaties waar de groeimogelijkheden gestimuleerd worden. Ze willen ook constant bijleren. Volgens het Workplace Learning-rapport van LinkedIn gelooft 76% van de Gen Z-werknemers dat leren de sleutel is tot een succesvolle carrière.


Ontslaan is dus niet meteen nodig

We kunnen dus concluderen dat een economische neergang niet meteen hoeft te leiden tot vele ontslagen. Het is misschien een beter idee om aan labour hoarding te doen en om te investeren in leren en ontwikkelen van huidig talent, waardoor jouw bedrijf een bekwamer en meer betrokken personeelsbestand krijgt.


Wil jij graag eens samenzitten om te bekijken hoe je labour hoarding kan toepassen? Contacteer ons dan voor een vrijblijvend gesprek.


Comments


bottom of page