top of page

Werving en Selectie om toptalent aan te trekken dat echt past bij uw onderneming.Talent partners team dat lachend naar de camera kijkt

In het hedendaagse zakelijke landschap staat het vinden van geschikt personeel centraal, maar vaak ervaren organisaties een uitdaging bij het identificeren en aantrekken van het juiste talent.


In deze blog verkennen we alle facetten van het wervings- en selectieproces, van de fundamentele verschillen met recruitment tot de tarieven in Vlaanderen, en van de cruciale betrokkenheid van klanten tot de unieke benadering die ons onderscheidt van andere bureau's.


Ontdek hoe we bij Talent Consultancy Partners deze uitdagingen aanpakken en een effectief werving en selectieproces bieden dat de juiste kandidaten en werkgevers bij elkaar brengt.


------------------------------------------------


Inhoudsopgave


------------------------------------------------


1. Wat is Werving en Selectie? (het verschil met Recruitment?) 


Werving & Selectie is het complete proces van het vinden, beoordelen en aannemen van de juiste kandidaat voor een openstaande functie binnen uw organisatie. Het omvat een breed scala aan taken, van het opstellen van een profiel van de ideale kandidaat tot het onboarden van de nieuwe werknemer. 

 

Wat is Werving? 

Werving is het aantrekken van kandidaten door middel van verschillende kanalen, zoals vacaturesites, sociale media en netwerken. Het doel is om een breed scala aan geschikte kandidaten te verzamelen. 


Wat is Selectie? 

Selectie is het proces waarbij uit de groep van geworven kandidaten de meest geschikte persoon wordt gekozen. Dit gebeurt door middel van interviews, assessments en referentiechecks. 


Wat is Recruitment? 

Recruitment is een bredere term die soms synoniem wordt gebruikt met W&S, maar het kan ook verwijzen naar specifieke aspecten van het proces, zoals het adverteren van vacatures of het scouten van talent. 


In essentie is werving en selectie een gestructureerde en strategische aanpak om de perfecte match te vinden voor uw team, terwijl recruitment meer gericht kan zijn op het aantrekken van potentiële kandidaten. 


 

2. Werving en selectie voor vast of tijdelijk personeel.


De principes van werving en selectie gelden ongeacht of u op zoek bent naar vast of tijdelijk personeel.  Wel zijn er enkele nuances: 


Vast personeel 

Bij het werven van vast personeel zoekt u naar kandidaten die een langdurige bijdrage kunnen leveren aan uw onderneming. Dit proces omvat vaak uitgebreide evaluaties om zeker te zijn van een goede match op lange termijn. 


Tijdelijk personeel 

Bij het werven van tijdelijk personeel gaat het meestal om specifieke projecten, seizoensgebonden werk of een tijdelijke vervanging. De snelheid en flexibiliteit zijn hier cruciaal, waarbij de nadruk ligt op het vinden van kandidaten die de benodigde vaardigheden en ervaring bezitten voor een specifieke klus of project. 


Een ervaren W&S-partner kan u adviseren over de beste aanpak voor uw specifieke behoeften. 


 

3. Waarom werving en selectie uitbesteden? Vier voordelen op een rij.


KMO's en grote ondernemingen in diverse vakgebieden kiezen steeds vaker voor het uitbesteden van hun wervings- en selectieproces. Daar zijn verschillende redenen voor: 

 

1. Expertise 

Een gespecialiseerd wervings- en selectiebureau beschikt over de nodige expertise en kennis van de arbeidsmarkt in uw vakgebied. Zo bent u zeker van de beste kandidaten. 

 

2. Tijdsbesparing 

Werving en selectie bespaart u veel tijd. Bij het uitbesteden neemt het bureau de tijdrovende taken van het screenen en interviewen van kandidaten over. Hierdoor komt er meer tijd vrij voor uw core business. 

 

3. Een groter netwerk 

Wervingsbureaus hebben vaak toegang tot een uitgebreid netwerk van potentiële kandidaten, wat de kans op het vinden van de ideale kandidaat vergroot. 

 

4. Betere matches 

Door de grondige selectieprocedures van een gespecialiseerd bureau is de kans groter dat de aangenomen kandidaat echt past bij uw organisatie en cultuur. 

 

5. Objectiviteit 

Externe W&S-consultant staan los van uw organisatie en kunnen objectiever beoordelen of een kandidaat daadwerkelijk past bij uw team en cultuur. 4. Het proces van Werving en Selectie: stappen en fasen.


Een gestructureerd wervings- en selectieproces omvat de volgende cruciale stappen: 

 

Stap 1: Analyse van de behoefte 

We analyseren samen met u de vacature en de context van uw organisatie om een duidelijk profiel op te stellen van de ideale kandidaat. 

 

Stap 2: Profielopstelling 

We stellen een gedetailleerd profiel op van de ideale kandidaat, inclusief benodigde vaardigheden, ervaring, persoonlijkheid en motivatie. 

 

Stap 3: Werving & Sourcing 

We plaatsen vacatures op diverse online en offline kanalen, scouten talent via ons netwerk en benaderen potentiële kandidaten proactief. 

 

Stap 4: Screening 

We screenen de binnenkomende sollicitaties op basis van het opgestelde profiel en selecteren de meest geschikte kandidaten voor een gesprek. 

 

Stap 5: Interviews (dieper graven naar de perfecte match) 

Tijdens de interviews gaan we dieper in op de motivatie, vaardigheden en ervaring van de kandidaat. We stellen gerichte vragen om te beoordelen of de kandidaat daadwerkelijk past bij de functie, het team en de bedrijfscultuur. 

 

Stap 6: Assessments 

In sommige gevallen kan een assessment nuttig zijn om de vaardigheden en kennis van de kandidaat objectief te meten. 

 

Stap 7: Referentiechecks 

Referenties van de kandidaten worden nagegaan om hun werkervaring en betrouwbaarheid te verifiëren. 

 

Stap 8: Selectie & Matching 

Op basis van alle verzamelde informatie selecteren we de kandidaat die het beste past bij de functie en de organisatie. We bespreken de selectie met u en begeleiden u bij het onboardingproces van de nieuwe werknemer. 5. Geen shortcut naar toptalent, waarom elke stap in het proces cruciaal is? 

 

Sommige organisaties proberen stappen in het wervings- en selectieproces over te slaan om tijd te besparen. Echter, elke stap is cruciaal om tot de beste match te komen. Zo kan het overslaan van een screening leiden tot een overvloed aan ongeschikte sollicitaties, terwijl het nalaten van referenties te checken risico's met zich meebrengt. 

 

Een ervaren wervings- en selectiepartner is bewust van deze gevaren en kan u helpen om alle stappen efficiënt te doorlopen zonder de kwaliteit van het proces in het gedrang te brengen. Talent Partners team in digitale call met klant werving en selectie


6. Hoe werven wij kandidaten bij Talent Consultancy Partners?


Bij Talent Consultancy Partners zetten we een gestructureerd wervings- en selectieproces in gang dat begint met een grondig intakegesprek. Tijdens dit gesprek is het essentieel om een volledig beeld te krijgen van de situatie bij de klant, inclusief de specifieke vereisten voor de functie. We identificeren niet alleen potentiële valkuilen, maar ook de unieke verkoopargumenten (USP's) van zowel de werkgever als de functie.


In het intakegesprek bepalen we tevens de verdere stappen die we zullen ondernemen: hoeveel gesprekken zullen er met elke kandidaat worden gevoerd en hoe intensief worden deze begeleid.


Met deze informatie stellen we een gedetailleerde blauwdruk op voor onze wervingsstrategie. We streven ernaar om als een verlengstuk van de HR-afdeling van het bedrijf te fungeren, zodat we dezelfde taal kunnen spreken naar potentiële kandidaten toe.


We gaan direct aan de slag met een marktanalyse en een gerichte actieve benadering van kandidaten (sourcing). Onze concentrische aanpak begint bij het richten op de perfecte kandidaat en breidt zich uit naar kleine afwijkingen die de kandidatenmarkt ons aanreikt.


Een cruciaal onderdeel van ons proces is de feedbackloop: we hebben minstens één kort overlegmoment per week met de klant. Tijdens deze tweerichtingsgesprekken bespreken we alle inzichten en resultaten. Dit stelt de klant in staat om gepast te reageren op basis van de hoge respons en het aantal gemotiveerde kandidaten.


Samen met de vergaarde inzichten passen we onze aanpak aan waar nodig.


Wij handelen zeer transparant richting kandidaten en presenteren onszelf altijd als vertegenwoordigers van de werkgever. We willen drempels wegnemen voor latent werkzoekenden die terughoudend zijn met bemiddeling door selectie- of interimkantoren. Dit resulteert in een toename van het aantal kwalitatieve kandidaten die de klant ontmoet.


Door nauw samen te werken met ons cliënteel zijn we in staat om niet alleen kandidaten voor te stellen die perfect passen bij de vacature, maar ook om profielen te identificeren die mogelijk elders binnen de organisatie van waarde kunnen zijn. Dit vermogen om onverwachte meerwaarde te bieden, maakt ons een waardevolle partner in het wervingsproces. 7. Werving en Selectie voor Bedienden, Managers en Kaderleden.


Het werven en selecteren van bedienden vereist een geheel andere aanpak dan voor arbeiders.


Binnen de categorie bediendenprofielen die wij zoeken voor onze klanten vinden we voornamelijk hooggeschoolden. De activiteitsgraad onder laag- en middengeschoolden bedraagt respectievelijk 40,2% en 70,2%, terwijl deze voor hooggeschoolden op 88,3% ligt. Deze cijfers geven aan hoe beschikbaar bediendeprofielen met een hoger onderwijsdiploma zijn.


Voor de zoektocht naar geschoolde bediendeprofielen is een louter passieve rekruteringsstrategie, zoals het online plaatsen van vacatures en afwachten van reacties, niet voldoende. Voeg daarbij de extra laag van schaarste op het gebied van management- en leiderschapskwaliteiten, en het wordt duidelijk dat hoe hoger de eisen zijn qua scholing en managementcapaciteiten, hoe schaarser het kandidatenpotentieel wordt.


Tips voor de werving en selectie van bedienden, managers en kaderleden:


 1. Actief kandidaten benaderen: Het is essentieel om actief kandidaten te benaderen, omdat de kans kleiner is dat deze profielen spontaan solliciteren. Ze zijn vaak druk bezet en worden regelmatig benaderd voor nieuwe kansen. Als de pool van beschikbare kandidaten kleiner is, is het belangrijk elke benadering zorgvuldig te behandelen: persoonlijk, relevant en direct transparant over de inhoud.

 2. Uitnodigen voor een vrijblijvend gesprek: nodig kandidaten uit voor een vrijblijvend gesprek. Hierdoor kunnen we kwalitatief de relevante informatie filteren uit hun uitgebreide achtergrond en de nodige nuances aanbrengen.

 3. Voldoende tijd tussen de stappen: geef voldoende tijd tussen de stappen voor reflectie, maar houd het proces scherp en volg tijdig op.


Dit actieve en gepersonaliseerde benaderingsproces is cruciaal voor het aantrekken van hooggekwalificeerde bedienden, managers en kaderleden, en het bouwen van duurzame relaties met potentiële kandidaten.Ons team dat in een ontspannen sfeer overlegt

 

8. De tarieven voor Werving en Selectie in Vlaanderen.

 

De tarieven voor werving en selectie variëren afhankelijk van diverse factoren, zoals de complexiteit van de functie, het gewenste profiel van de kandidaat en de gekozen services. 

 

Een transparante partner zal u vooraf een duidelijke offerte op maat bezorgen, zodat u weet wat u mag verwachten. 

 

Bent benieuwd naar ons werving- en selectie proces en de bijbehorende tarieven? Laat hier uw gegevens achter of boek direct een call met een van onze experten en ontdek wat we voor u kunnen betekenen! 9. Waarom betrokkenheid van klanten in het wervings- en selectieproces cruciaal is


Bij Talent Consultancy Partners hechten we veel waarde aan nauwe samenwerking en regelmatige communicatie met onze klanten gedurende het hele wervings- en selectieproces.


Dit zorgt voor:

 • Een diepgaand begrip van uw behoeften en verwachtingen.

 • Een scherper profiel van de ideale kandidaat.

 • Meer betrokkenheid bij de selectie van de juiste kandidaat.

 • Een soepele onboarding van de nieuwe werknemer.

 • Een beter inzicht in uw organisatiecultuur.


Hoe we de klant betrekken bij elke stap van het proces

We creëren een digitale omgeving, toegankelijk via Teams, waarin u alle verzamelde informatie kunt vinden: CV's, screeningrapporten, een overzicht van kandidaten en uitgevoerde acties. Deze omgeving wordt wekelijks bijgewerkt voor uw gemak. Hoewel we ook regelmatig e-mailen, biedt deze digitale omgeving een centrale hub voor al uw informatiebehoeften.


Wekelijks stemmen we de te ondernemen acties af, bespreken we gescreende kandidaten, passen we onze zoektocht aan op basis van verkregen inzichten (zoals salarisverwachtingen, redenen voor afhaken van kandidaten, welke doelgroep positief reageert, en eventuele verschuivingen naar andere vacatures).


Het centraal stellen van het DNA en de cultuur van de klant

Voordat we het zoekproces starten, analyseren we grondig het DNA en de cultuur van uw organisatie (vastgelegd in het intakeverslag). Indien gewenst werken we één dag per week op uw locatie, wat ons helpt om uw cultuur daadwerkelijk te absorberen. Door frequente communicatie blijven we nauw verbonden met uw bedrijfscultuur.


Deze diepgaande kennis van uw cultuur stelt ons in staat om onze communicatie met kandidaten hierop af te stemmen. Dit zorgt ervoor dat we snel kunnen beoordelen of een kandidaat past bij uw unieke DNA en cultuur.10. Met deze factoren onderscheiden we ons van andere werving- en selectie bureaus. 


Onze kernservice 'Dedicated Recruitment'


 • 100% Toewijding: We bieden klanten volledige toewijding om elke wervingsuitdaging aan te pakken, ongeacht de moeilijkheidsgraad.

 • Maatwerk en Transparantie: Onze aanpak is intensief en op maat gemaakt, met een transparante werkwijze gedurende het hele proces.

 • Flexibiliteit: Klanten bepalen zelf hoe ze ons willen inschakelen - voor het volledige traject of een deel van het recruitmentproces.


Wekelijkse Sparringmomenten

We hebben regelmatig overleg met de klant om de voortgang te bespreken, inzichten te delen en indien nodig bij te sturen.


Onze Innovatieve Aanpak

Hoewel iedereen toegang heeft tot dezelfde kandidatenmarkt, onderscheiden we ons door onze unieke aanpak en efficiënte inzet van tijd en middelen. Ons cliënteel geeft regelmatig aan dat we een ander type kandidaten weten aan te trekken.


Focus en Exclusiviteit

 • Beperkt aantal klanten per consultant: Elke recruitment consultant behandelt slechts 3 tot 5 actieve klanten tegelijk, wat zorgt voor sterke focus op de vacatures van de klant.

 • Unieke Kandidaten: Kandidaten die we benaderen voor een vacature worden exclusief voorgesteld aan die specifieke klant, in tegenstelling tot de 'klassieke aanpak' waar één kandidaat aan meerdere klanten wordt voorgesteld.


Integratie met de klant

We beschouwen onszelf als een tijdelijk verlengstuk van de klant. Kandidaten worden benaderd voor specifieke vacatures en weten direct voor welke klant ze solliciteren, wat de respons verhoogt en de klant continu in de spotlight zet.


 

12. Dit zeggen ons klanten over Werving en Selectie bij Talent Consultancy Partners.


Leen Geebelen van GIA Systems:

“Heel tevreden van hoe het gelopen is en de totaalaanpak. De zoektocht was niet gemakkelijk, maar we zijn blij met de aanwerving. Jij en Kathleen weten duidelijk beiden waar jullie mee bezig zijn. Duidelijk ervaren, dat spreekt in jullie voordeel. Jullie aanpak verschilt duidelijk met die van concullega's.”


Anne Van Hout van Hiscox:

“Onze ervaringen met Talent Consultancy Partners zijn uitstekend. Ze leveren kwaliteit diensten met betrekking tot rekrutering. Ze kennen de stijl van ons bedrijf en weten welk type werknemers we in ons team kunnen inpassen. Duidelijke communicatie en heldere afspraken maakt dat we in de toekomst weer gebruik zullen maken van hun diensten.”


Maikel (kandidaat):

"Kathleen heeft mij gecontracteerd via LinkedIn met de vraag of ik interesse had in een bepaalde vacature. De vacature die ze voorstelde had ze naar mijn gevoel zeer goed overwogen en tijdens ons eerste contact kreeg een heel duidelijke en eerlijke uitleg over de vacature. Ik heb toen beslist om verder te gaan in de procedure hoewel ik niet volledig overtuigd was over de firma die de vacature had uitgeschreven. Maar na een eerste contact met de firma bleek dat deze de mentaliteit had die ik zocht en dan ook nog het werk waar ik naar op zoek was. Alsof Kathleen op een of andere manier mijn persoonlijkheid kende en voor mij deze job had gevonden. De contacten die ik nadien nog gehad hebben met haar zijn steeds heel duidelijk en eerlijk geweest. Ik ben Kathleen nog steeds heel dankbaar om mij te koppelen met mijn huidige werkgever en ook om de manier waarop ze mij "behandeld" heeft. Ze nam de tijd om te luisteren en ik kreeg het gevoel dat ze op zoek was naar een mooi verhaal tussen een werkgever en werknemer (en niet zo zeer om iemand ergens aan de slag te helpen). Moest ik in de toekomst nog op zoek gaan naar een nieuwe uitdaging dan neem ik graag terug contact op om samen te bekijken of er voor mij weer zo'n match te vinden is."
Ontdek meer over onze dienst Dedicated Recruitment, laat hier uw gegevens achter of boek direct een call met een van onze experten en ontdek wat wij voor u kunnen betekenen!
Comments


bottom of page